Norge i rødt, hvitt og blått

Røde reker fra det kalde, blå havet omgitt av snøkledte, hvite fjell. -Dette er virkelig Norge i rødt, hvitt og blått, ler rekefisker Eivind Pedersen og flagger til ære for årets 17.mai.

Han fisker, sorterer, koker og pakker reker så ofte han kan i vår- og sommersesongen. -Selvsagt blir det reker til 17.mai-frokosten, sier Eivind Pedersen. 

Pedersen har større tilgang til delikatessen enn de fleste, og han medgir at han spiser av lasset fra tid til annen.

Ferske, nykokte reker

-Ingenting er bedre enn ferske, nykokte reker, sier han fra kaia på Skjervøy under gårdagens levering av årets 17.mai-reker.

Man kunne kanskje tenke at når du arbeider så tett på råvaren, med så stor tilgang, så var ikke reker førsteprioritet på den tradisjonelle 17.mai-frokosten, eller de mange festbordene som tradisjonelt dekkes i mai måned.

-Men det er det. Reker hører med, sier han.

Først etter seks timers tråling vet man hva dagens fangst innebærer. - Vi ser ikke rekene på ekkoloddet, så vi må basere oss på erfaring og en porsjon flaks, sier Pedersen.

11 fartøy i sving

Pedersen og båten «Frøydis Marie» fra Skjervøy er en av 11 fartøy som fisker reker for Lyngen Reker. Rekefisket pågår nå i Nord-Troms og i Varanger i Finnmark. Pedersen har nå driftet på Kvænangen siden 2009. Fiskeren fra Skjervøy kjøpte båten «Frøydis Marie» i 2009 og rigget den for rekefiske med alt utstyret som trengs til reketrål, sorteringsmaskin og kokeutstyr. 

Lykketreff og sjansespill

Tråling etter reker er et spennende, men også et uforutsigbart fiske.

-Du vet aldri hva du får når du begynner. Rekene vises ikke på ekkoloddet. Det er først når vi trekker opp trålen etter fem-seks timer i havet, vi vet dagens fangst, forklarer han.

Gode fangster

Pedersen og hans fiskerkolleger sorterer og koker også rekene om bord. Ved levering ligger de allerede spiseklare i esker som heises i land fra båten og som umiddelbart distribueres videre til butikker og restauranter. 

-Vi gleder oss over at fangstene i det siste har vært gode, og spesielt over at vi klarer å levere til kunder som gjerne vil ha reker på festbordet 17.mai, sier Jack-Robert Møller i Lyngen Reker. 

Dagens fangst fra «Frøydis Marie» er allerede på vei til rekeelskere i nord og sør. Pedersen har allerede sortert de som skal leveres rå til restaurantmarkedet, og de han koker om bord og som blir de tradisjonelle skallrekene de fleste forbrukerne kjenner til. 

Rekefangstene blir sortert og kokt ombord. Rå reker går til restaurantmamrkedet, de kokte hovedsakelig til butikker i nord og sør.

Gode priser til fisker

-Fangstene varierer veldig, og det er store variasjoner i rekebestandene fra år til år. Noen dager er det ingenting i trålen, andre dager varierer fangstene fra 200-500 kilo. Prisen på reker er god, så jeg er fornøyd, sier han.

Liker ikke lyset

Han er allerede i gang med en ny tørn og er optimistisk med tanke på fangstresultatet.

-Når vi først har fått en fangst i ett område, er det som regel nye muligheter i det samme området, forklarer Pedersen.

Rekefiske i nord i vårhalvåret er spennende fordi rekene  trekker ned i vannmassene.

Rekene liker ikke den evige lyse, nordnorske våren og sommeren, og trekker ned i mørket på bunnen. 

Gratulerer med dagen

En lang dag på havet er over, og dagen ble kronet med hell. Forsiktig heises fangsten fra båten på land klar for videre befordring til deg og meg. 

-Gratulerer med dagen. Vi ønsker alle en riktig god feiring, sier Jack-Robert Møller som i dag arbeider som rekesjåfør til butikkene i Tromsø.

SMAKFULT: Så enkelt, så delikat kan det gjøres. Lykke til med årets festbord!