Lyngenfjord RAW

Du har sett og smakt dem kokt. Nå kaster Lyngen Reker seg på raw-trenden. 

Hjørnesteinsbedriften Lyngen Reker i Ytre Lyngen starter i disse dager på en eksklusiv reise som matprodusent i Norge når de lanserer sine ”ferske, rå reker”. Bedriften som omsetter for om lag 50 millioner og sysselsetter ca 20 personer, vil som første rekeprodusent i landet tilby rå reker til de beste restaurantene i landet.  

Men før det, debuterer rekene for statsminister og næringslivsledere i Norge på den store årskonferansen til NHO i Oslo.

Stolt Rekeprodusent

- Vi er stolte over at vår nyvinning ferske, rå reker er valgt ut som råvare til årsmiddagen i NHO i morgen, sier Jack-Robert Møller i Lyngen Reker AS.

Å satse på et slikt nisjeprodukt er nødvendig og viktig for å kunne øke lønnsomheten av de eksklusive råvarene.

- Og så er det inspirerende og artig å gå nye og flere veier, sier Møller.

Det produseres over 8 millioner tonn varmtvannsreke i verden i dag, og volumet øker raskt. De norske rekefangstene på omlag 20 tusen tonn blir dermed et nisjeprodukt på verdensmarkedet.

Oppdrettet versus villfanget

- Norske rekeprodusenter kan aldri vinne priskrigen mot oppdrettet varmtvannsreke. Å fremheve våre unike kvaliteter, fortelle om og være stolt av det opprinnelige og naturlige, er veien norsk rekenæring må gå. Lyngenfjord RAW er et eksempel på en nødvendig innovasjon, sier Møller.

Kvalitet fra fjord til bord

Når vinden står på fra nord, er det friskt å drive rekefiske i fjordene i Nord-Norge. Likevel har det vært drevet rekefiske her siden 1950-tallet. Bedriftens mest erfarne rekefiskere får nå oppdraget å fange de eksklusive rekene for kresne kokker og deres restauranter. Rå reker krever det ypperste av behandling fra fisker til kunde. Erfarne fiskere kombinert med de beste rekefeltene, og utvikling av en ny pakketeknologi, sikrer kvalitet og holdbarhet fra fjord til bord.

Arktisk mat

-Kaldtvannsreker fra Nord-Norge regnes som unike i smak og tekstur. Det er fordi vi vet at på samme måte som jordsmonnet gir grønnsaker, frukt og vin sine spesielle karakterer, påvirkes selvsagt også rekene av sine oppvekstsvilkår. Sein vekst i kaldt arktisk vann gir reker fra Lyngenfjorden en smak av sødme og en saltsmak som er unik. Det gjelder også for de ferske rå rekene, sier Møller.

Mange innenfor restaurantbransjen har etterspurt ferske rå reker, men dette har aldri før vært kommersielt tilgjengelig.

Verdien av arbeid

Når næringslivsledere og statsminister i morgen får servert rå Lyngenfjord reker, skjer det i selskap med de beste råvarene som finnes i Norge. Bocuse d`Or Norge, eller Olympiatroppen for norske mesterkokker, som de også omtales, er kulinarisk rådgiver for måltidet og de har plukket ut råvarer for middagen. Tema på årskonferansen er ”Verdien av arbeid”, og råvarene på menyen representerer nettopp verdien av matproduksjon og arbeid i hele Norge.

­- Å finne gode råvarer utgjør en stor del av hverdagen til en seriøs kokk, og det har det vært også i denne forbindelsen. Menyen er ujålete og norsk, og fremhever yrkesstolthet, håndverk og råvare. De råe rekene fra Lyngenfjord passer godt inn i dagens kokkekunst hvor råvarene skal være naturlige og lette å jobbe med, sier  Gunnar Hvarnes, som ble kåret til årets kokk i fjor.

ØNSKER DERE MER INFO, KONTAKT JACK-ROBERT MØLLER tlf  907 83115

Ceviche med Lyngenfjord Raw Foto: Eirik Nilssen