Kokkens beste reketips

Den prisbelønte Tromsø-kokken serverer både Lyngenfjord håndpillede reker og ferske skallreker i restauranten sin. 

Mange tenker at reker er typisk sommermat, men rekene er faktisk på sitt beste når det er kaldt i vannet og i lufta. På Mathallen i Tromsø har de gjerne reker på menyen året rundt, og kjøkkensjef Gunnar Jensen bruker rekene fra Lyngenfjord – både skallreker og de håndpillede rekene i lake.

– Det er rett og slett de beste rekene, sier kjøkkensjefen, og nevner størrelse, smak og tekstur som noen av kvalitetene.

Lakereker i salater og supper

Lyngenfjord håndpillede reker i lake bruker Gunnar gjerne i salater, både friske og kremede, og i supper. Han mener de også funker fint på brød.  

Kjøkkensjefen mener det er stor forskjell på Lyngenfjord sine reker i lake og andre lakereker, både i måten de er pillet på og smaken. I Mathallens fiskesuppe får du for eksempel disse rekene.

 – Vi får kjempegode tilbakemeldinger. Folk er glade for å få servert supergode reker og er nysgjerrig på hvor vi får dem fra. Da er det morsomt å si at det er lokale reker som håndpilles i Lyngen, sier Gunnar.

Han innrømmer at det også ligger litt lokalpatriotisme i å servere rekene fra Lyngenfjord. Gunnar er selv født og oppvokst i Lyngen, og det ligger en stolthet i å servere råvarer fra hjemtraktene – så lenge de holder høy kvalitet. 

Skallreker med enkelt tilbehør

Når Gunnar har ferske Lyngenfjord skallreker på menyen, selger det godt.

– Rekene er fantastisk gode. Søtheten og den perfekte saltmengden som tilsettes under koking gjør at dette er et produkt som er veldig enkelt å sette på menyen. Også er Lyngenfjord er et kvalitetsprodukt som gjestene kjenner igjen, og bestiller, sier han.

Når rekene skal serveres, både i restauranten og hjemme, prøver kokken å holde dem mest mulig naturlig.

– Jeg synes rekene blir bedre jo mindre du gjør med dem. Dill, sitron, majones, rå løk og loff er sikre vinnere til reker, er kokkens beste tips. Enkelt og greit. 

Kokk og kjøkkensjef Gunnar Jensen serverer reker året rundt.