Flyttet hjem etter 14 år sørpå

Hver uke får 1000 til 1500 kilo reker skyss til Tromsø av privatsjåfør. Benedicte Gaare (34) har ansvar for at vi får nyte de ferskeste skallrekene som finnes.

Benedicte bærer eskene med reker inn på Eurospar-butikken i Storgata i Tromsø sentrum. Ferskvaresjef Nina Nymark Jakobsen tar i mot kvalitetsrekene, som hun beskriver dem. Tre dager i uka, går turen fra Lenangsøyra til Tromsø, hvor samtlige Eurospar-butikker i kommunen mottar sine ferske rekeleveranser.

-Dette er en skikkelig artig jobb. Jeg liker å være på farta og treffe folk. Jeg har ansvar for å ta bestillinger fra butikkene, jeg frakter rekene dit de skal, og sørger til slutt for fakturering og den økonomiske biten, forteller Benedicte.

Benedikte-Eurospar-NY.jpeg#asset:105

Tre nye innbyggere

Det er et år siden Benedicte flyttet tilbake til hjemplassen Lenangsøyra etter 14 år på Rena i Østerdalen. Sammen barna på 11 og 8 år ble familien gull verd for Lyngen kommune som fikk tre nye innbyggere. Benedicte hadde gått ei stund og tenkt på å flytte nordover, og da Lyngen Reker søkte etter folk, tenkte hun; den jobben skal jeg ha!

Kan brukes til alt

Og det fikk hun. Benedicte har tatt fagbrev ßsom vekter i Forsvaret på Rena. Hun har også vært innom en privat bedrift som drev pub, hotell og treningssenter. Siden oppstarten i Lyngen Reker har hun vært innom mange arbeidsstasjoner på fabrikken.

-Jeg har håndpillet og maskinpillet reker, jeg kan brukes til alt, ler hun. Hun endte imidlertid opp på kontoret hvor hun i all hovedsak har ansvar for salg- og distribusjon til dagligvaremarkedet i nord. 

Selv om Benedicte er vokst opp på Lenangsøyra, har mye skjedd på 14 år. 

-Jeg har familie og venner her, likevel er det mye som er forandret. Lyngen Reker er faktisk den eneste arbeidsplassen igjen i bygda. Derfor er jeg også veldig glad for akkurat denne jobben.

Fotball og hengekøyer

Største fokus i nær framtid for «nyetablererne» blir fotballturneringer og kamper, som endelig kan starte opp igjen etter et kjedelig koronaår med mange restriksjoner.

-Sånn sett ble det også et annerledes år for oss alle. Det er ikke så lett å komme seg ordentlig på plass når man ikke kan møte venner eller delta på aktiviteter. Men vi satser på bedre tider framover.

Imens har de nytt friluftslivets gleder, som de kan boltre seg i i vakre Lyngen. Noen fjellentuasiast, derimot, er hun ikke.

-Jeg har ikke vært på fjellet siden en obligatorisk skoletur på ungdomsskolen. Men vi er flittige hengekøyebrukere, så hvem vet hvor turene går framover. Vi er i allefall enige om at vi skal sove ute mange ganger i sommer, men vi har ennå ikke landet på hvor mange netter vi går for. Men det målet må vi snart bestemme.