Smakfullt håndarbeid

To grep og reka er ferdig pillet. Du skal trene litt for å få det til. Rundt bordet sitter ekspertene med mer enn 100 års samlet trening i håndpilling.

-Ta tak i halen og dra, trykk litt over hodet og skallet ramler av, forklarer Eli Jørgensen. Det går unna i et jevnt og effektivt tempo hos Lyngen Reker.

-Det hjelper ikke å stresse. Du må finne rytmen, og en fart du klarer å holde lenge, forklarer damene.

Ekte håndarbeid

Håndpillede reker er som navnet beskriver, et ekte håndarbeid, som utgjør 10 prosent av omsetningen til Lyngen Reker AS.

-Det er kult å tilby et slikt eksklusivt nisjeprodukt av høy kvalitet. Det er bare to rekebedrifter igjen i landet som har håndpilling på hjemmebane. Mesteparten av rekene går ut av landet for håndpilling til land med billig arbeidskraft, før de importeres tilbake til Norge, sier daglig leder Karin Olsen.

Over 100 års erfaring

De seks damene ved Lyngen Reker besitter samlet godt over 100 års kompetanse i nettopp håndpilling.

-Ja, flere av oss har vært her helt siden vi sluttet på skolen, forteller Eldbjørg Martinussen.

- Som betyr over 40 år, legger Martinussen til. Hun blir 66 år til sommeren, men trives så godt på jobb at hun ikke har planer om å pensjonere seg ennå.

Rekefabrikken på Lenangsøyra er hjørnesteinsbedriften i bygda. Med over 60 års virke er Lyngen Reker en av Norges eldste rekeprodusenter. Karin Olsen har overtatt som daglig leder etter faren Bjørn-Arild Olsen, og er tredje generasjon i den familiedrevne bedriften som bestefar Bendix Olsen startet opp tidlig på1950-tallet.  

Tilbake til røttene

-Vi er på mange måter tilbake til røttene, der det hele startet med håndpilling. I en lang periode holdt vi bare på med det, sier Olsen

Håndpillede reker fra Lyngen går først og fremst til restaurantmarkedet sørpå. I nord finner du dem i de fleste dagligvarebutikkene. Fabrikkpillede, marinerte reker, er også et populært produkt for eksport, mens kokte skallreker levert av lokale rekebåter er selve lokomotivet i bedriften.

Skallreker er lokomotivet

-Skallreker som folk piller selv, er motoren i bedriften, selvsagt. Å selge skallreker skaper imidlertid ikke så mange arbeidsplasser på fabrikken, men skaper mange arbeidsplasser på havet. Vi har et samfunnsansvar også i ei lita bygd hvor fabrikken har lange tradisjoner, derfor er håndpilling, samt produktutvikling som råreker og marinerte reker viktig, legger Olsen til.

Hardt arbeid og kjærlighet

Raske fingre, to grep, og vips ei ferdig rensket reke. Hardt arbeid og kjærlighet til både rekene, arbeidsplassen og bygda ligger bak, forteller damene.

-Uten rekefabrikken hadde vi ikke hatt arbeidsplasser i bygda. Mannfolkene fisker reker, og vi jobber i fabrikken.

 

Gerd Midttun, Eli Jørgensen og Ingebjørg Pedersen er tre av de unike damene hos Lyngen Reker som praktiserer kunsten håndpilling av reker.